Автобиография – презентирай и продай себе си. Топ съвети


Вие активно търсите работа и ще кандидатствате за конкретно работно място. Задължителен елемент е представянето на автобиография, т. нар. CV (Curiculum Vitae). Тя създава първото впечатление за вас пред работодателя.
Да, чрез CV рекламирате и продавате себе си. Ако работодателят хареса това, което му продавате, той ще го купи, т.е. ще реши да инвестира време и да се срещне с вас, за да разговаряте за длъжността и за това как можете да работите заедно.
Ако искате да си подготвите документите наистина качествено и правилно, отделете достатъчно време, за да съберете информация и да я разберете. Напишете си домашното и едва тогава пристъпете към писането на автобиография.
Критично важно е автобиографията ти да демонстрира с какво си ценен за работодателя. Във вашетоCV следва да има доказателства, че именно вие сте точното решение на проблемите му.
Много хора използват една и съща автобиография за различни вакантни длъжности. Работодателите са наясно, че голяма част от кандидати вмъкват в своите CV-та фалшиви или неточни факти и цифри. В резултат на това те са по-внимателни и често правят проверка на данните, които са поместени.
По възможност, позовавайте се наконкретни цифри и факти. Безусловно, в автобиографията можете лесно да изопачите, преувеличите или дори да си измислите факти и събития, само и само да постигнете целта си – да ви поканят на интервю за работа. Подобен подход е твоята гаранция, че няма да получите желаното място, както и че никога повече няма да се явите на интервю в тази организация.
Не забравяйте да изброите също така уменията, които притежавате и които биха били ценни за поциията, за която кандидатствате. В този смисъл език и ниво на владеене, компютърна грамотност и различни приложения и програми, шофьорска книжка и други, като курсове и квалификации. Най-типична грешка е надценяването на уменията и много по-рядко – подценяването им. В повечето случаи кандидатите завишават нивото си на владеене на дадено умение, например език, за да увеличат шансовете си за интервю. И въпреки че това наистина може да ви осигури среща с бъдещия работодател, разочарованието му от това, че владеенето ви на английски не е перфектно, а дори доста ниско, би могло само да гарантира отхвърлянето ви като кандидат.
Когато си търсите работа, една от основните ви задачи е да направите така, че заинтересованите работодатели да могат да ви открият лесно и удобно. За някои това означава по мейла, а за други, по телефона. Именно затова не пропускайте да посочите и двете.
Въздържайте са да цитирате всичко от живота си, ако няма смисъл. Наскоро завършилите образованието си са донякъде извинени, защото няма какво друго да напишат, но хората с опит зад гърба си, не бива да споменават, че в училище са били отличници.
Десетте най-чести и фатални грешки в една автобиография: Слаба граматика

Правописни грешки

Лошо форматиране

Автобиография над 2 страници

Неформален тон

Използване на жаргон

Неподходящи шрифтове и размери на буквите

Пълен списък на получените в училище/университет оценки

Посочени общи интереси като „готвене“ или „четене“

Липса на посочени дейности, водещи до личностно/професионално развитие

Максимум полза в минимум обем – поберете автобиографията си на една, максимум две страници. По-дългите автобиографии носят риска да отегчат много работодатели и да им попречат да ги изчетат внимателно, особено ако купчината на бюрото им е голяма.

Вижте и в секцията „ Автобиографии и мотивационни писма„ образец на автобиография.

rabotatami.com,

Светлана Димитрова

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай