Да започнем собствен бизнес „За„ и „Против„. Част І


Собственият бизнес води до свобода. Той дава свобода да избереш начина, по който прекарваш времето си. Свободно избираш хората, с които да работиш. Свободно определяш приоритетите си.
Защо да работя за друг? Защо да не работя за себе си? Защо друг да може да каже „уволнен си“ и да остана на улицата? В такава позиция ли трябва да е един човек, който се взима на сериозно? Да зависи от настроението и предразположеността на друг? Защо аз да не съм от другата страна? Защо да не вложа енергията и силите си самият аз да създам нещо, да го разработя, да наема хора, да им плащам справедливо, години наред да реинвестирам спечеленото. Задавал ли сте си тези въпроси?
Не казвам, че собственият бизнес е алтернатива и не казвам, че да работите на заплата е по-добрия вариант. И двете имат своите предимства и недостатъци. Недобре обмисленият частен бизнес може да ви доведе до загуба на имущество.

За някои хора е по-добре да работят на заплата, за други подходящо е да имат собствен бизнес. Някои хора могат да се справят чудесно с това да изпълняват определени правила в работата, и така се чувстват комфортно. Други обичат адреналина и това да рискуват, не могат да си представят че ще живеят живота си в еднообразието на обикновената работна среда. Бизнесът, инвестирането и изобщо личностното развитие не е като готвенето. Няма готови рецепти .

Да, в криза сме, но животът продължава- добър или лош. Не е страшно. Може да би изглежда така, защото чуваме само лоши новини за състоянието на икономиката, но всъщност ако се бавите живота ще мине, а знаете колко бързо тече. Някои от най-добрите бизнес идеи са раждат винаги в условията на криза – тогава хората полагат повече усилия да обмислят нещата, особено ако са останали без работа. Ще се промени начина, по който мислите, начина, по който работите, начина, по който се харчат пари и начина, по който се общува. Това ще бъде едно от най-сложните предизвикателства, които някога ще трябва поемете.
И да – ще правите грешки, за къде сме без тях. Не забравяйте, вие не сте първият, който има тези тревоги или да се изправя пред тези пречки, когато започва собствен бизнес. Всеки успешен предприемач преодолява много бариери и продължава да го прави всяка седмица след стартирането на бизнес.Много успешни предприемачи не са имали професионална квалификация или опит преди започването на бизнес, прекарали са много месеци, дори години, във формулиране на идеята си в жизнеспособно бизнес предложение, и абсолютно всеки един от тях е правил грешки, имал е нужда от помощта на близките си и са изминали този път заедно. Причината за техния успех е в това, че те са били фокусирани в постигането на целта си, работили са изключително активно, били са организирани и с ясното съзнание, че правят това за себе си и за близките си. Ако споделяте тези това мислене, вие сте изминали половината път до там.
Никога не е имало толкова много помощ и информация от как се стартира бизнес на разположение на хората, които искат да го направят, като има днес. Пресата и интернет са невероятен източник на информация за контакти и потенциални клиенти. 

И като начало съставете списък с компетенциите ви, опита и силните ви страни, на които разчитате за да можете да изградите и да постигнете идеала си живот.
Имайте предвид, че уменията ви не трябва да бъдат само от професионалния ви живот – списъкът с умения трябва да включва и придобитите в личния си живот. Вашата лична мисия, ценности и това, което ви тласка напред. За да формулирате това, трябва да се възползва от всичко, което вече са открили за себе си в стъпки до тук, и да ги обобщите в едно ясно изявление на своите принципи и приоритети.
Можете да започнете бизнес на непълно работно време или на пълен работен ден, у дома, онлайн, в собствено помещение или в помещение под наем.
Може да отделите време да прегледате житейския си план и бизнес плана, защото преди да се спрете на бизнес структура, трябва да си отговорите на няколко въпроса:

Нужни ли са ви инвеститори, като акционери във вашата компания?

Искате ли да запазите контрола на фирмата, ако ви ще търсите инвеститори?

Помнете, че винаги е най-добре да работи в тясно сътрудничество с адвокат и / или счетоводител за да сте сигурни че правите правилния избор.
След като започнали да обмисляте бизнес – започнете и да спестявате по-сериозно. Загърбете дейности, покрай които изтичат излишни пари. Гледайте на това като на тренировка за предстоящия период, в който и без това няма да ви е до подобен род занимания, защото ще сте прекалено ангажирани в работа, свързана с бизнеса си. Използвайте това време за подготовка на бъдещия бизнес.
Опитайте се да присъствате на събития, които имат отношение към предлагания от вас продукт или услуга.
Попитайте вашите приятели дали познават хората, които използват продукти и услуги сходни на предлаганите от вас. Ако е уместно предложете процент от реализираните продажби за посредничество в намирането на клиенти.
Вслушвайте се в съветите на хората, но и отстоявайте себе си.
Информирайте се проучете, бъдете различни с това, което ще предложите, едва когато вашият продукт или услуга са достатъчно добри – изкарайте ги на пазара, защото парите ще започнат да идват, когато започнете да продавате.
Ясно е, че в този случай залагате репутацията си срещу пари. Но не можете да си позволите да чакате, докато постигнете пълна перфектност.Бъдете активни по-добре да пробвате, отколкото да не направите нищо.
И не забравяйте думите на Джим Рон, който е казал: „Ако не сте доволни от мястото, на което се намирате, вие не сте дърво – сменете го!“

rabotatami.com,
Светлана Димитрова

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай