Как да напишем имейл за успешно кандидатстване за работа


Днес кандидатстването за работа рядко може да се случи без изпращането на писмо до работодателя по електронната поща. Сайтовете специализирани и ориентирани към кандидатстване за работа в България, и чужбина също предвиждат възможност за добавяне на съобщение към автобиографията и мотивационното писмо, а и все повече фирмени такива, които пускат обяви само в собствените си сайтове, предвиждат същото.
Със сигурност кандидатурите, в които личи внимание и детайл са тези, които веднага правят впечатление и се запомнят. Така че, ако желаете да сте фаворит в класацията на кандидатите още преди първата ви среща за позицията, трябва да се постараете да грабнете вниманието на HR специалистите и да изглеждате добре от всички страни.
Винаги включвайте такова ваше лично писмо – послание, това показва вашата заинтересованост,желание за работа, а и е възможно работодателят да помисли, че пращате безразборна кандидатури. Бъдете кратки и ясни. Махнете всички излишни думи, които не носят информация.
Адресирайте писмото – по възможност проучете, кой е получател и отговаря за процеса на подбор. Ако не знаете към кого, можете да използвате например „Уважаеми/а г-н/г-жо“ или „,“Уважаеми представител на…“
Не повтаряйте вече дадена информация от автобиографията и мотивационното писмо.Представете се и посочете по какъв повод се свързвате с компанията – кандидатстване по обявената свободна позиция, къде сте я открил, включете конкретна позиция, която сте заемали и е релевантна на тази, за която кандидатствате. Насочете и че повече информация защо сте подходящи за работата може да бъде открита в приложените файлове.Не забравяйте да напишете, че има прикачени файлове, защото е възможно получателят да не ги забележи.
Прикачете файловете във формат word или pdf, като вторият е за предпочитане, понеже няма да има разлики в крайния изглед на текста заради разминаване в софтуерните версии.
Ако има включено поле „Относно„ или „Във връзка„ – включете и позиция, за която кандидатствате, референтен номер, ако има такъв, и фирма, стига да няма нещо друго изрично посочено в изискванията на обявата, по която кандидатствате. Референтният номер е една уловка – внимателно четете обявата, обикновено той е посочен най-отгоре, а някъде по – надолу е казано той да бъде посочен – направете го задължително, ако има такова изискване.
Не забравяйте да оставите контакти за обратна връзка – личен и/или служебен телефон, алтернативен имейл адрес.
Можете да завършите, като подчертаете, че сте отворени да отговорите на възникнали въпроси и че очаквате обратна връзка в допустим срок.

Задължително завършете с поздрав. „С уважение” е най-удачният вариант за официален имейл.

!!! Винаги проверявайте за грешки, по възможност накарайте и някой друг да ги прочете.Простата истина е, че при такава конкуренция и хилядите кандидатстващи за една позиция, от отдела „Човешки ресурси“ направо са се научили да „сканират“ получените имейли и понякога една правoписна/печатна грешка или пък неоригинален „subject“, веднага ви праща в дъното на класацията. Или извън нея…Създайте си навик да се отнасяте с уважение към себе си. Имейл адресът, от който изпращате писмото си, когато кандидатствате за работа, трябва да изглежда професионално, за да се приеме кандидатурата ви насериозно.

Автор: Светлана Димитрова,
снимка: Интернет

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай