Какво да направите, докато търсите работа – „доброволчество„ , „блог„, „менторство„


Чували ли сте какво казва Стив Джобс за точките и тяхното свързване: „Няма как да свържете точките, ако гледате напред; можете да ги съедините, само ако погледнете назад. Затова трябва да вярвате, че по някакъв начин всички точки ще се свържат в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо – в интуицията, в съдбата, в живота, в кармата, в каквото и да е. Този подход никога не ме е разочаровал и е направил живота ми различен.“

1. Много образовани и мотивирани хора нямат самочувствие да бъдат равноправни членове на обществото. Изискванията в обявите за работа им се струват твърде високи, не си вярват достатъчно, за да започнат собствен бизнес, срамуват се да общуват на професионални теми и дори не намират смелост да се присъединят към някоя съществуваща организация в сферата, в която искат да се развиват.
2.Общото помежду им, е и че никога не са били доброволци. А доброволчеството е магистралата към кариерното развитие. Формулата е много проста – правиш неща за без пари (но не безразборни добрини, а обвързани с интересните ти занимания), като по този начин трупаш опит, самочувствие и контакти. В това време си правиш и личен блог, където разказваш какво си правил, какво си прочел, какви професионални теми вълнуват ума ти и неусетно ставаш част от професионална мрежа. Вече не се притесняваш да канидатстваш за конкретна позиция, а дори ще те канят лично.
3.Няколко аргумента в подкрепа на развитието на личен блог за кариерни цели:
– Така развивате своя личен бранд -доброто ви име в обществото и професионалните среди

– Създавате история – добре е да имате история за пред непознати

– Получава се нещо средно между CV и портфолио – направете го удобно за евентуални бъдещи партньори и работодатели

– Може да акцентирате върху няколко теми, които ви вълнуват най-силно, по които работите или искате да се занимавате професионално

– Разполагайки със собствена медия и следователно аудитория ставате предпочитан партньор.

3. Менторът е човекът, който може да ви помогне да развитете професионалния си потенциал и умения, да подобрите работното си представяне и да напреднете в кариерата, просто защото той има повече опит и знания и е склонен по една или друга причина да ги сподели. Менторът може да ви помогне да разширите и стратегическите си контакти, като ви въведе в подходящи професионални среди. В същото време менторството е полезно и за самия ментор, тъй като му помага да развива своите умения на обучител и лидер. Дори му създава усещане за удовлетвореност и като професионалист, и като личност. И ако вече се замисляте дали не е време да си потърсите ментор или вие самият да влезете в тази роля, ето някои от основните въпроси и отговори по темата.

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай