На работа в чужбина за първи път – основни съвети преди да заминете


Излизането на пазара на труда може да ви се стори доста сложен, дълъг и дори стряскащ процес, но опасенията ви са напълно нормални. Заминаването за чужбина с цел търсене на работа или трайно установяване е винаги придружено с известна доза стрес и неудобства. Ако обаче сте избрали подходящата страна за вас – и от емоционална, и от чисто професионална гледна точка, имайки на предвид възможностите, които се откриват пред вас за реализация – половината от вашите страхове стават напразни и излишни.
За стягащите куфара и заминаващи на работа в Чужбина предстои решаване на редица въпроси.
Сред тях са темите свързани с подготвяне на документи един от документите, които се предоставят от служителя на работодателя при сключването на трудов договор, е личната карта или друг документ за самоличност. Целта е този документ да послужи за източник на данните, които работодателят трябва да впише в трудовия договор. Заедно със задграничния паспорт удостоверението за раждане е най-важният личен документ когато отивате на гурбет в странство. То ще ви бъде необходимо, в случай че решите да останете по-дълго в съответната държава и ви се наложи да си вадите чуждестранно тескере за самоличност. Повечето страни от Европейския съюз, които приемат чужденци за сезонна работа, настояват кандидатите за виза да имат и свидетелство за съдимост. Задължително си направeте медицинско свидетелство – много по-добре да жертвате малко повече пари тук, отколкото да се изръсите със значително по-голяма сума за същата услуга в чужбина.
Предварителното намиране на работа и проучване на трудово законодателство на съответната държава– още докато сте в България – значително ще ви улесни.
Подгответе сет от валидни документи, необходими за Вашето отпътуване и пребиваване в съответната страна – например застраховка, дебитна карта, преведени и легализирани дипломи и сертификати.

Запознайте се с обстановката в съответната държава, манталитета на хората, особености по настаняването в хотели, намирането на частна квартира, разходи за различните услуги и храна и т.н.
Съставете перфектното CV. Това е изключително важен момент в търсене на работа без значение от държавата. Ако не владеете все още местния език на необходимото ниво, помолете приятел за помощ или се обърнете към лицензирана преводаческа агенция. Избягвайте самоинициативно да пишете своето CV, ползвайки Google преводач и ниската си езикова култура, защото вашата автобиография е вашата визитна картичка пред работодатели -където никой не ви познава и не знае за професионалните ви качества и умения.
EURES или страницата за европейски програми по набирането на работници в чужбина из различните държави-членки на ЕС ще намерите не само куп свободни работни места, но и всички необходими указания за кандидатстване, събиране на документи и така нататък.
Осведомете се какви кадри се търсят в града, в който възнамерявате да живеете, а ако все още не сте набелязали такъв, вземете решение именно от гледна точка на предлагането.

Внимавайте, ако отивате да работите на черно, където нямате договор или има съмнително уточнени условия – не си заслужава, има достатъчно легални възможности за сигурен доход.

Не забравяйте да вземете мобилния телефонен номер на евентуален работодател, ваш близък/ ако имате такъв/, както и тези на съответното българско представителство, полицията.
Задължително носете със себе си пари . Тези пари са изключитвлно важни до получаване на първата ви работна заплата и могат да Ви помогнат в случай на проблем. Първоначално ще Ви се наложи да похарчите доста пари – билет за пътуване, трансферна такса от летище до настаняване, квартира, обучение, депозити, храна, транспорт, откриване на банкова сметка, телефон, работно облекло.
В чужбина следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.
При заминаване на работа Ви съветваме да си вземете някои лекарства от България (хапчета за главоболие, коремни болки, гърло, лека настинка). Моля, поставете лекарствата в оригиналните им опаковки, в случай че са издадени с рецепта, носете такава със себе си, и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина.
Езикова бариера е един от най-сериозните проблеми. Старайте се винаги да градите над това, което вече знаете, за да Ви е по-лесно.
Носталгията също е сериозен проблем. Когато заминавате, трябва да сте напълно убеден/а, че може да отсъствате от дома за дълго време.

Четете внимателно трудовия договор, който подписвате, проучете внимателно към кого можете да се обърнете при евентуален проблем на работното място.
Поначало към чужденците се отнасят ако не с предубеждение, то поне с повишено внимание.
Бъдете достойни – ценете труда си, винаги подхождайте с уважение към всеки, независимо от положението и мястото, в което се намира. Другите ще се отнасят с вас така, както им позволите. Винаги трябва да се подобрявате и да напредвате, при това с ясни и планирани цели за трудова кариера.

rabotatami.com,

Светлана Димитрова

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай