Нагласи, които ще ви попречат да градите кариера


Мнозинството (над 75%) от работодателите смятат, че младите са неподготвени за работното място, но и че носят със себе си нездравословна надменност по отношение на различните професии.
Ето и кои са 7-те вредни навика и типа поведение на младите служители според анкета, проведена сред работодатели и младежи, току-що завършили висшето си образование:
1. Нежелание да започнат от нулата. Много от запитаните смятат, че им се полага по-висшестоящ пост, тъй като имат диплома за завършено висше образование. Те приемат, че някои длъжности са „под достойнството им”.
2. Липса на търпение и упоритост. Младите висшисти смятали, че ще получат повишение до 6 месеца след назначаването си, включително по-високи заплати и привилегии.
3. Неудовлетворение от управата. Мнозинството от запитаните срещали трудности при спазването на политиките и параметрите, които не разбирали. Смятали, че системата ги ограничава.
4. Липса на инициативност. Младите служители рядко демонстрирали склонност да поемат рискове. Много от тях се страхували да се откроят и да поведат останалите.
5. Лоша работна етика. Висшистите не притежавали твърдост и изразявали нежелание да се занимават с неща, извън длъжностната им характеристика. Не били готови на всичко, за да изпълнят задачите си.
6. Безотговорност. Те не можели или не искали да поемат отговорност за работата си. Като че ли искали да вземат поста си „под наем”, а не да го „притежават”.
7. Не притежавали умения за разрешаване на сблъсъци. Мнозинството от младите кадри не се научили да се справят в конфликтни ситуации. Предпочитали да бягат, вместо да търсят решение.

Повечето HR мениджъри търсят качества, които са по възможностите на всеки:

Емоционална интелигентност

Твърдост и добра работна етика

Комуникативни умения

Инициативност и чувство за отговорност

Умения за работа в екип

Творческо и критично мислене

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай