Не е само Корнуол. И не от вчера има роби и мълчим. Затварянето на очите на държавите


Не е само Корнуол. И не е от вчера, това че българите, като икономически уязвими, често биват принуждавани, а и самопринуждавани от безпаричие да започнат каквато и да е работа. Защото гладът убива. И когато виждаш една светлина в тунела, започваш да работиш каквато и да е работа, за да оцелееш.

Такива случаи има и  в Англия, Германия, Гърция, Испания, навсякъде в Европа. Жертви са икономически уязвимите  – било то българи, румънци, поляци, сърби, без значение е националността. Но проблема е проблем, явно когато достигне до медиите, което е жалко.

И нека не говорим за това, че жертва на трудова експлоатация са само нискообразовани хора. Това не е вярно, когато примката се затегне, човек гледа само как да оцелее. Когато заплащането не е подобаващо човек лесно може да се откаже от законните си права – да затвори очите си, въпреки своето съзнание, че това не е правилно и че бива ощетен – било относно заплащане, неспазване на работно време или създаване на минимални условия на труд.

Не съм психолог, но масово българите не могат да излязат и да застанат пред проблема да защитят себе си. Имаме една много хубава народна поговорка: „ Преклонена глава, сабя не е сече.„, и правилно сме описали себе си.

Друг  фактор е, че сме обезверени. Нямаме вяра в собствените си сили и възможности. А много хора са до такава степен пречупени психически и не могат да взимат сами решения,че трябва някой да им покаже посоката, как да действат. И няма лошо, стига да имат съзнанието, че им е необходимо такова съдействие и да получат адекватна закрила.

Хората нямат вяра и в институциите. И за това рядко прибягват до тяхното съдействие при нарушение на техните права. Инспекцията по труда, НОИ, НАП, синдикалните организации, омбудсман, Бюра по труда, различни организации и комисии? Всички се издържат с  парите на данъкоплатците и служителите на държавна служба са длъжни да съдействат и действат съгласно правомощията си в защита и съдействие при осъществяване на вашите права и задължения. За това са държаните служители – в служба на народа, а не някаква далечна, неоткриваема и страшна химера. Не се притеснявайте да давате гласност и чрез нас, за отказано ви съдействие, бездействие или други порочни практики, на които сте станали свидетели. Тяхната роля в държавната структура и правомощия дадени им от закона, повеляват това.

Нека първо сами да се научим и да изкореним мълчанието и отказът да бъдем активни, както в собствените си животи, така и с това, което се случва в държавата. Защото това е което искат от нас – да бъдем бедни, необразовани, непросветени и неединни. Една удобна маса от хора, която е лесно манипулируема. Едни с други не се уважаваме и зачитаме. На всички страни разпилени, като стадо без овчар. Хапем се, плюем се, но се обединяваме, когато трябва да дръпнем надолу някой в казана, та да не види бял ден. До тогава всеки може да бъде изложен на риск от трудова експлоатация.

 

Днес ще бъде новината за български роби в Корнуол. Утре може да чуете за такива в някоя ферма или завод в Южна Италия, а и не се заблуждавайте и че в стожера и пример за европейска демокрация и ценности Германия няма да има такива случаи. И не е само във ферми и заводи, ами жената в Гърция, която гледа някоя  баба за петстотин евро, тя роб ли е и съзнава ли изобщо това или го съзнава, но няма друг избор? И тези хора са удобни, ако те не искат, ще дойде следващият, който ще е съгласен на тази работа.

И някои ще надигнат гласове и ще кажат, че хората попаднали в такава ситуация сами са си го избрали или да са внимавали повече в началото. Когато си на ръба на глада, безизходицата и оцеляването, не мислиш много за трудови права, за теб е важна работата и парите. А и вярата, че положението няма да бъде същото, вярата на думите, че утре ще ти бъде изплатена или увеличена заплатата, че утре ще бъде подписан трудовият ти договор, че ти внасят осигуровки и че условията на труд ще станат по-добри, и още, и още… И за това има хора, които използват тази слабост, а други хора се подвеждат. Не всички са еднакви, не очаквайте и че щом вие постъпвате коректно и почтено, същото ще бъде отношението спрямо вас.

Държавната намеса?

Не мислете, че само българската администрация може да е неработеща и неефективна. Навсякъде има корупция в някакви измерения, а и това са едни удобни роби, защото в тези развити икономически държави, все по-трудно се намира евтина работна ръка. Какво по-лесно от това да намериш един новодошъл чужденец, който тепърва се ориентира на пазара на труда или някой на когото това му се струва, че е единственият шанс? А проблемът винаги може да бъде решен, ако има достатъчно воля за това и те го знаят. Държавната власт се простира навсякъде и могат да бъдат наложени съответни адекватни мерки за прекратяване и съблюдаване на нормите на трудовото законодателство.

 

Във всички страни в Европа реално има институции със същите функции като НОИ, НАП, Инспекцията по труда, Министерство на труда и социалната политика, различни международни организации, които могат да укажат съдействие и подкрепа при нарушение на трудовите ви права, като и обмена на информация и координиране между тези институции и организации между тях е много добър. Не се притеснявайте да сигнализирате компетентните органи, дайте публичност, ако не срещате, необходимата подкрепа, явно и общественият натиск може да има своето решаващо значение за положителен резултат. И гледайте също така да потърсите подкрепа на вашите близки, защото при всички положения ще бъде необходима както морална, така и парична такава, освен от тази, която институциите ще ви укажат.

 

От близо двете години и половина, от както е създаден нашият сайт се убедихме, че масово българите не знаят трудовите си права. Написахме и качихме десетки статии, към кого да се обърнете, какви са вашите права и задължения и ще продължаваме да го правим и да подкрепяме с най-важното в наши дни – с информацията. Под всяка статия, съм насочвала да се консултирате, за това, което не разбирате, има хора, които са учили, за тази работа, една консултация би ви спестила редица бъдещи проблеми, породени от незнание. И като адвокат много пъти съм се сблъсквала с такива случаи. Когато сме болни – ходим на лекар, а се тормозим месеци наред, ако имаме проблеми на работа, без да потърсим реално съдействие и съвет, как да продължим напред. И това не е срамно, има знаещи и можещи хора в своята област.

Най-елементарно – потърсете с търсачката в нашия сайт за трудовия въпрос, който ви интересува. Има материали от това какво е необходимо да знаете преди да заминете в чужбина, към кого да се обърнете при нарушение на трудовите ви права, компетентни институции, както и какво да знаете при сключване на трудов договор, обезщетения за безработица и още много интересни теми, които биха ви били от полза за вашата работа.

Знайте трудовите си права с нас!

*Ако желаете да споделите своя опит, позиция или мнение,  критика или несъгласие, предложение за тема, дискусии, ще се радваме да го оставяте в коментарите под статиите, четем ви, въпреки че не може да отговорим на всички персонално, но уважаваме вашите позиции и за това сме оставили възможност за коментари! Благодарим Ви!

Автор: Светлана Димитрова,

rabotatami.com

 

 

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай