Работа в Италия – трябва да знаем. Съвети, право, полезна информация


От 01.01.2012 Италия отвори трудовия си пазар за българи. Това означава, че специалистите, владеещи италиански език ще могат да работят на Ботуша без работни разрешителни.
Най-развитите икономически райони на Италия са в северната и централна част на страната- областите Ломбардия, Емилия-Романя, Венето, Лацио, Пиемонт и др. Южните части на Италия, заедно с островите Сицилия и Сардиния са по-слабо развити и там по-трудно се намира работа.
Препоръчително е да контактувате предварително с потенциалните работодатели, да си осигурите средства за път, квартира и престой за поне два месеца. Ако имате приятели, роднини, познати, информирайте се от тях за условията на работа и живот, преди да решите да тръгнете за Италия.
Основно изискване на работодателите в Италия е владеенето на италиански език на ниво В1, като това не важи само някои висококвалифицирани специалисти, или за ниско-квалифицираната работна ръка. Но при всички положения владеенето на италиански ще ви бъде от полза, тъй като италианците са скарани с чуждите езици. Ако ще изучавате италиански, по-добре го направете предварително в България, защото обучението в Италия е в пъти по-скъпо.
Необходимо е българските граждани да притежават валидни лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на италианска територия.
В Италия по-голяма част от работната ръка от наши сънародници пристига чрез познати, които са работили или чрез обяви от българските интернет сайтове.
Добре е да вземете с Вас легализирани удостоверения за придобита квалификация. Това може да Ви помогне да си намерите работа в приемащата държава или да продължите образованието си. Съветваме Ви да се обърнете към италианското посолство в София.

Като лице, търсещо работа в Италия, трябва да се регистрирате в бюрото по труда (Ufficio di collocamento) на Правителствената служба по заетостта (Sezione Circoscrizionale per l’impiego ). Има регионални агенции по заетост, управлявани от Министерството на труда и социалните грижи (Ministero del Lavoro e della Previdenza Sociale) и местни центрове по заетостта (Centri di iniziativa locale per l’occupazione). Можете също така да търсите работа онлайн, във вестниците, чрез частни агенции за набиране на персонал или на други сайтове, като например EURES (ec.europa.eu / EURES).

Ако се установите в Италия, трябва да имате или частна здравна застраховка или да се регистрирате в Националната здравна система (Sistema Sanitario Nazionale – SSN). Ако сте на работа, Вие, както и членовете на семейство Ви, имате право да се регистрирате в SSN и да придобиете достъп до обществено здравеопазване при същите условия, както и италианските граждани.
В случай, че бъдат нарушени трудовите Ви права, можете да намерите връзки към трудовото законодателство на интернет страницата на италианското Министерство на труда и социалната политика: http://www.lavoro.gov.it. Можете да се свържете и със синдикати. Трите основни синдикални конфедерации в Италия са Общата конфедерация на труда (CGIL), Италианска конфедерация на работническите синдикати (CISL) и Италианския съюз на труда (UIL). Ако имате нужда от помощта на адвокат, може да кандидатствате за безплатна правна помощ (наречена „Gratuito Patrocinio“). Трябва да се свържете с местната адвокатска колегия.

Ето и няколко портала с обяви за работа в Италия –
http://www.infojobs.it/
http://www.linklavoro.it/
http://www.lavoro.org/
http://it.jobrapido.com/
http://www.careerjet.it/
http://www.cerco-lavoro.info/lavoro/siti.html
http://www.jobitaly.it/
http://www.visualjob.it/
http://www.stepstone.it/
http://www.lavorofuori.net/
Както и адресите на посолството и консулските служби на България в Италия на сайта на МВнР: http://www.mfa.bg/index.php?page=120&staticpage=findanembassy&posolstvo=69

Светлана Димитрова,

rabotatami.com

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай