Търпение му е майката, а и бащата


Често ли се питаш на ум „Докога ще продължава все да е така?„ Идва ли ти „ да хванеш гората„? Искаш ли нещо, а то е все по-далеч? Май изгуби търпение, иде ти да тропнеш с крак и да се завъртиш кръгом – въпреки че търпение му е майката и бащата.

Нетърпението е това, което може да унищожи постигнатото с много труд. Не веднъж ми се е случвало да правя нещо и след това да го развалям и оставям преди финала , поради невъзможността ми да съм малко по-търпелива. Нетърпението често може да бъде спирачка за осъществяване на желанията ни. Нетърпението е съмнението, че ще постигнем целта, отказът ни да проявим упоритост. То е отказът ни от нещо, което можем да имаме на сто процента. Търпението не е за онези с вряща  кръв, хората на действието, за които всичко трябва да стане тук и сега.

Според дефиницията на Българския тълковен речник: 1. Способност да се търпи. Имайте малко търпение. Губя търпение. 2. Настойчивост, упоритост при работа. С търпение и труд всичко се постига. • Преливам/прелея чашата на търпението. Ставам причина нещо да не може вече да се понася. Тази обида преля чашата на търпението.

И все пак как да се мотивираме да продължим напред:

  1. Бъди устойчив вътрешно…

Юлий Цезар е казал: „По-лесно е да намериш хора, които доброволно ще отидат на смърт, отколкото да намериш такива, които са склонни да устоят на болката с търпение.”

2. Но все пак действай…

„Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна.“     Елиф Шафак

3. Всичко в живота е преходно…

Да приемам страданието като неразделна част от живота си и да повтарям на себе си: “И това ще мине.”

Ан Ландерс, 1918-2002, американска писателка

4. Изчакай точния момент…

Всички пристигат на време – за тези, които знаят как да изчакат

Оноре дьо Балзак, 1799-1850, френски писател

5. Понякога ще изпиеш една – две горчиви чаши до дъно…

Търпението е горчиво, но плодовете му са сладки.

Жан-Жак Русо, 1712-1778, френско-швейцарски философ

6. И знай, че в някои случаи  трябва да бъдеш достатъчно зрял да кажеш „Достатъчно, човече!„…

Търпението има своите граници. Ако това отива твърде далеч, граничи с малодушие.

Джордж Джаксън, 1941-1971, американски активист, Черната пантера

7. И ако избухнеш, тогава…

Пазете се от яростта на търпеливия човек.

Джон Драйдън, 1631-1700, английски поет

8. И в крайна сметка…

Томас Кемпис казва: „Всички хора препоръчват търпение, въпреки че много малко го практикуват.”

 

Търпение не се учи за ден или два, това е дълъг процес на постоянство, в който и да е аспект на живота – щом тези мъдри хора го казват, значи е така. Вие ще постигнете това, което трябва и  ще получите това, което ви е необходимо в точния момент. Който много бърза, до никъде не стига. Festina lente /Бързай бавно/ са казали древните. По този повод народът казва: „Бързата кучка слепи ги ражда!“ Не звучи особено изискано, но затова пък е съвсем вярно.Търпението не е равнозначно на пасивност, самодоволство или мързеливост. Търпението е преход, а всички преходи искат някаква малка жертва. Рано или късно капка по капка, камъкът ще бъде издълбан и всичко ще си дойде на мястото.

Светлана Димитрова,

rabotatami.com

снимка: Интернет

 

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай