За здравно неосигурените българи – платете по-малко, за да не плащате повече.Нови правила


Не е приятно да четем за задължения – особено нашите, още по-малко за здравеопазване – особено в България , но е факт – държавата влиза в битка със здравно неосигурените българи, с приемането на новите правила в здравеопазването. Всъщност, целта е да се намери начин да не се източва касата и тя да не играе ролята на социална институция – доколко е ефективно, отделен въпрос. Запознайте все пак с новите промени, които се отнасят към всички здравно неосигурени, поради една или друга причина българи – разпространете тази информация и сред вашите близки и познати.

Здравното осигуряване у нас, подобно на всички социални европейски държави, е всеобщо, задължително и солидарно. То обхваща 7 631 753 българи. По данни на Националния осигурителен институт близо два и половина милиона българи (28% от активното население на страната) не се осигуряват редовно за здраве. От тях около 350 000 никога не са плащали здравни осигуровки, но фигурират в регистрите на Националната здравноосигурителна каса, като ползвали медицински услуги и лекарства, които са платени от касата.

Ако сте загубили правата си на здравноосигурен, може да ги възстановите през период от 6 месеца, като платите здравни вноски за три години назад – до края на 2015г.. От 30 декември 2015г. здравноосигурителни права вече се губят при невнасяне на повече от три вноски за последните 5 години, а не за последните 3 както досега. И съответно – възстановяването им ще става след плащане на всички дължими вноски за последните 5 години.

Възстановяването на здравноосигурителните права може да стане с вноски от по 16 лева и 80 стотинки на месец, ако се осигурявате на минимален доход. Това прави 600 лева за 3 години и 1000 лева за 5 години за тези, които въобще не са плащали досега здравни вноски. Ако неосигурените не се възползват от тази възможност, за да ползват безплатна медицинска помощ ще трябва да се издължат на държавата за пет години назад.

Като бонус, с новите промени в закона, пациентите вече ще оценяват болниците, а Здравната каса ще прекратява договорите си с лечебните заведения, срещу които има системно недоволство. Жалбите ще се подават в районните здравни каси, а пациентите ще могат да се оплачат за отчетена, но неизвършена дейност, както и за ниско качество на оказаната помощ.

И нещо за българите, които работят извън страната :

Добре е, ако сте в чужбина и имате път следващите месеци към България, да изкарате и Европейска здравно осигурителна карта, разбира се, ако желаете . Използвайте възможностите – права се търсят, а не се дават.

rabotatami.com,

Светлана Димитрова

Препоръчанo за Вас

Коментари

коментирай